Tervetuloa tutustumaan pysyväisnäyttelyyn, johon on valikoitunut mielestämme parhaat otokset valokuvadokumentaatiosta, joka tehtiin Helsingin lääninvankilassa (Katajanokan vankilassa) juuri ennen vankilatoiminnan siirtämistä Vantaalle ja kiinteistön muokkaamista hotellitoiminnan käyttöön.

Kuvat on ottanut Helsingin kaupunginmuseolle valokuvaaja Sakari Kiuru: ”Jo loppuvuodesta 2001 oli selvää, että Katajanokalla sijaitseva vankila olisi valokuvattava perusteellisesti ennen keväistä, maaliskuun loppuun sijoittuvaa muuttoaan Vantaalle uusiin tiloihin. Ongelma oli siinä, että vankila olisi kuvattava silloin kun se olisi vielä vankilakäytössä, jotta saataisiin mukaan vankilaelämään kuuluvia elementtejä. Kuvaus vankilan tyhjennyksen jälkeen esittäisi vain rakennusta joka on joskus ollut vankila, ei vankilaa kokonaisuutena.”

Kuvaukset alkoivat 4.3.2002 ja tiloja kuvattiin 15 päivänä. Valokuvat taltioitiin rulla- ja laakafilmille ja jokaisen kuvauspäivän jälkeen filmit toimitettiin kehitykseen. Näyttelyn 31 kuvassa nähdään mm. kanttiini, sisäpihan vartiokoppi ja vangeilta takavarikoitu lakanaköysi. Vankeja ei saanut kuvata missään muodossa, koska Katajanokan vankila oli tutkintavankila, jossa useimmat vasta odottivat oikeudenkäyntiä eli heitä ei oltu siis vielä tuomittu.

Näyttely on esillä kirkkosiiven portaikossa ja suosittelemme kiertämään sen 4. kerroksesta alaspäin. Teosluetteloita on saatavilla 4. kerroksessa ja vastaanotossa. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja siihen voi tutustua 24/7.

Palaa uutisiin